Wednesday 30 April 2008

Fremmedordbok, Aschehoug. (In Norwegian).




















Menneskerettighetene
Nøkkelbegreper
Naturretten, menneskerettigheter og borgerrettigheter

Kjernen i naturretten er at alle mennesker har visse naturlige rettigheter i kraft av at de er mennesker, for eksempel individuell frihet. Men etter hvert som enkeltindividene har dannet samfunn, har de gitt avkall på noe av denne individuelle friheten til fordel for statlig eller kollektiv beskyttelse. I et fellesskap blir individets frihet begrenset. Det er fellesskapets pris. Et enkeltindivid får ikke lov til å utøve sin frihet på en slik måte at det krenker eller skjer på bekostning av andre eller fellesskapet.

Menneskerettigheter er universelle rettigheter som ikke er basert på lovgivning, og de uttrykker grunnleggende krav som gjelder individets stilling. Alle stater og rettssystemer er moralsk forpliktet til å sikre individet slike rettigheter. Dette er grunnleggende moralske verdier som kan være sikret ved grunnlov eller internasjonale overenskomster. Slike verdier gjelder alle og skal vernes, for eksempel retten til liv, legeme, frihet, sikkerhet, eiendom, fri tanke, tro og ytring, privatliv og familieliv, arbeid, helse og velferd.

Borgerrettigheter er basert på lovgivning og er rettigheter som en stat garanterer borgerne sine, men innbyggerne i et land kan ha ulik borgerstatus. Kriterier for å skille fullverdige borgere fra resten av befolkningen kan være kjønn, eiendom, rase, nasjonalitet og alder. Borgerrettighetene er først og fremst knyttet til de rettighetene minoriteter har.

No comments:

Blog Archive

About Me

My photo
Overhørte på Rimi Bjørndal, (jeg jobbet som butikksjef/leder i ti år, i mange forskjellige butikker), i 2003, at jeg var forfulgt av 'mafian', mm. Har etter dette ikke fått rettighetene mine, i mange saker. Blogger derfor om problemer med å få rettigheter, mm. Mine memoarer, (Min Bok 1-10), kan også finnes på johncons-blogg, (se: 'Etiketter'). Jeg blogger også om slektsforskning, (etter at min danskfødte mormor, som var etter adelige/kongelige, døde i 2009). Har også vært såvidt innom Høyre/Unge Høyre, i sin tid. Har også studert informasjonsbehandling/IT/Computing, (på NHI, HiO IU og University of Sunderland). Har også bakgrunn fra handel og kontor, (grunnkurs, økonomi med markedsføring og data). Er/var også i Heimevernet, (etter at jeg ble overført dit, etter førstegangstjeneste i infanteriet, (og en rep-øvelse i mob-hæren), i forbindelse med omorganiseringer, i Forsvaret, etter den kalde krigen). Blir også utsatt for mye nettmobbing, mm. johncons-blogg, (og mine memoarer og nettbutikk), er kjent fra TV-programmet Tweet4Tweet, i 2012, (selv om jeg måtte klage, for programmet var veldig useriøst/nedlatende, mm.).