Sunday, 2 March 2008

Hva bør man diskutere på jobben? (In Norwegian).

Ikke si dette på jobben!
Disse ti tingene må du aldri fortelle eller diskutere med kollegaene dine.

Tekst: Anne-Christine Jakobsen
Foto: Bulls Press

De fleste av oss kan vel til tider lide av munndiaré. Men du skal være klar over at snakkesaligheten kan by på flere problemer avhengig av hvilke omgivelser du er i. Ifølge karriereekspert Linda Lopeke er jobben ett av stedene du virkelig ikke burde la ord og tanker få flyte fritt. TV-personlighet og forfatter Susan Solovic er enig. Hun tror mange har problemer med å skille mellom jobb- og privatliv, og at folk som røper for mye lett kan oppfattes som inkompetente, uproduktive og uverdige en forfremmelse.

For at du skal unngå de ubehagelige ettervirkningene har CareerBuilder.com laget en liste over ti ting du aldri bør fortelle eller diskutere med kollegaene dine:

1. Lønn
– Hva du tjener er mellom deg og regnskapsavdelingen, sier Solovic.
Lønn er virkelig fy-fy å diskutere med kollegaer. De kan tolke lønnssnakk som om du ikke klarer å holde viktig informasjon for deg selv. Og det vil du vel ikke?

2. Sykdomshistorier
– Ingen bryr seg egentlig om leddene dine som verker, om hodepinen som dundrer i pannen din eller om pilleutvalget du har i medisinskapet hjemme, forteller Lopeke.
Syting og klaging i tide og utide kan gi kollegaene dine inntrykk av at du kommer til å nyte godt av sykedager og legeerklæringer.

3. Sladder
Om du sprer rykter om kollegaene dine, må du huske at det alltid vil komme for en dag at det var du som startet rykteflommen. Hvis du har innvendinger mot en kollegas livsstil, klesstil eller arbeidsinnsats anbefaler Lopeke at du konfronter ham eller henne direkte. Eller at du rett og slett holder meningene dine for deg selv.

4. Jobbsyting
Ifølge Solovic er det ikke lurt å syte for mye over hvor mye du har å gjøre eller hvor stresset du er. Om du alltid henger med nebbet kan du faktisk risikere at kollegaer ikke orker å spise lunsj med deg. Hvis du likevel vil klage, gå direkte til overordnede eller finn deg en ny jobb.

5. Pengebruk
Om du ikke vil at kollegaene dine skal spekulere over hva slags livsstil du lever, så ikke fortell dem hvor mye f. eks. hjemmekinoen eller Asia-turen kostet.

6. Intimdetaljer
Ikke del intime detaljer om privatlivet ditt med kollegaer. De trenger f. eks. ikke vite om dumme ting du har gjort i fylla eller om arvelige sykdommer i familien.
– Det vil ofte ende opp med at de bruker informasjonen mot deg, sier Solovic.

7. Politikk og religion
Siden de fleste gjerne har sterke meninger om både politikk og religion anbefaler Solovic at du ikke diskuterer temaene på jobben. Hun tror nemlig du lett kan fornærme folk eller i verste fall påvirke mulighetene dine for forfremmelse.

8. Livsstilsendringer
– Brudd, skilsmisser og babyplaner bør du kun dele med kollegaene dine om det er helt nødvendig, sier Lopeke.
Hun tror at for mange detaljer om privatlivet kan påvirke deres syn på jobbinnsatsen din. Dessuten kan problemer i privatlivet lett misforstås av utenforstående.

9. Bloggfella
Hva du velger å dele av informasjon i bloggen din eller på f. eks. Facebook er selvfølgelig opp til deg. Men Solovic mener det er viktig å være klar over at hvis du deler dårlige arbeidserfaringer i bloggen, så er sjansen stor for at kollegaene dine også kan få snusen i det. Og da kan informasjonen virke mer eksplosiv enn om du deler den ansikt til ansikt.

10. Ville weekender
Selvfølgelig er det lov til å slå ut håret i helgene, men ifølge Solovic er det ikke et sjakktrekk å dele røverhistoriene på jobben. Det er heller ikke lurt å fortelle kollegaene dine sannheten hvis du er fyllesyk midt i uken. Det kan lett gi deg et uprofesjonelt stempel.

http://www.inside.no/Nyheter/Ikke-gjor-dette-pa-jobben.aspx

No comments:

Blog Archive

About Me

My photo
Overhørte på Rimi Bjørndal, (jeg jobbet som butikksjef/leder i ti år, i mange forskjellige butikker), i 2003, at jeg var forfulgt av 'mafian', mm. Har etter dette ikke fått rettighetene mine, i mange saker. Blogger derfor om problemer med å få rettigheter, mm. Mine memoarer, (Min Bok 1-10), kan også finnes på johncons-blogg, (se: 'Etiketter'). Jeg blogger også om slektsforskning, (etter at min danskfødte mormor, som var etter adelige/kongelige, døde i 2009). Har også vært såvidt innom Høyre/Unge Høyre, i sin tid. Har også studert informasjonsbehandling/IT/Computing, (på NHI, HiO IU og University of Sunderland). Har også bakgrunn fra handel og kontor, (grunnkurs, økonomi med markedsføring og data). Er/var også i Heimevernet, (etter at jeg ble overført dit, etter førstegangstjeneste i infanteriet, (og en rep-øvelse i mob-hæren), i forbindelse med omorganiseringer, i Forsvaret, etter den kalde krigen). Blir også utsatt for mye nettmobbing, mm. johncons-blogg, (og mine memoarer og nettbutikk), er kjent fra TV-programmet Tweet4Tweet, i 2012, (selv om jeg måtte klage, for programmet var veldig useriøst/nedlatende, mm.).